woensdag 19 februari 2014

Alfabietje

In een tijd waar nanorobots je verstopte aders openbeuken, schaatsers verliezen op een duizendste seconde, moestuintkes straks even illegaal zijn als wietplantages en er een onderzoek komt naar pesticiden in de bollenstreek, rolt de gemiddelde scholier stuiterend de supermarkt uit, stijf van de taurine uit zijn energydrink en met een megazak zoutjes in de hand waarvan de plastic verpakking meer voedingswaarde heeft dan de inhoud.

Toegegeven, de meeste Nederlanders weten, in tegenstelling tot bijna de helft van de Amerikanen, dat de aarde rond de zon draait, maar ondanks de technologische vooruitgang en de toegang tot kennis via Internet en Social Media in het bijzonder, zijn de meest Nederlanders vegabeten...

De kennis van echt voedsel is dramatisch, de keuze voor wat we eten wordt meestal bepaald door de kleur van de verpakking, de herkenning vanuit de reclame of het simpele feit dat te op de een of andere manier op staat "Eet mij!". Al eerder verbaasde ik mij erover dat Nederlandse bevolking überhaupt nog leeft, als je kijkt wat men binnenwerkt aan zaken die in eerste instantie nooit bedoeld zijn geweest om gegeten te worden. Waar de vrouwelijke helft van ons in het verleden nog onderwijs kreeg in de basisbeginselen van de voedselbereiding, wordt heden ten dage een beetje aangekloot en wat rauwkost door elkaar gehusseld om de uren waarin een opleiding les hoort te geven maar geen docenten heeft een beetje op te leuken. 

Niemand weet meer wat ie eet. We laten ons dankbaar om de tuin leiden en met hetzelfde gemakzucht als waarmee we kilowatts stroom laten weglekken in stand-by stand, proppen we even argeloos en onnadenkend spullen in onze mond waarmee we, als we zouden weten hoe het gemaakt werdt,wat er in zat en wat het met je deed, direct naar het dichtstbijzijnde politiebureau zouden lopen om een aanklacht in te dienen...

Voor al die lieve medemensen die niet weten dat sojamelk niet van een vegetarische koe komt, slavinken geen vogeltjes zijn, fruit, naast dat het er mooi uit ziet, ook eetbaar is en suiker geen eerste levensbehoefte is maar wel de beste manier om er een langzaam en pijnlijk eind aan te maken, stap ik in de voetsporen van een lange reeks voedselgoeroes en introduceer na de schijf van vijf, de broodbuik en de voedselzandloper met trots mijn eigen gezonde waarheid: het Alfabietje.

Eerst het alfabet van ongezonde producten waaraan de meeste mensen associeren, daarna krijg je mijn gezondere versie. Print hem uit en hang hem op. Je krijgt een beter leven. Heus waar!

Het foute voedselalfabet:

AA drink
Bifiworstjes
Crokychips
Dubbelfriss
E-nummers
Frikandel 
Ganzelever
Hemaworst
Ijstaart
Joppie saus
Kroket
Lange vingers
Moorkoppen
Nierbroodjes
Oliebol
Patat
Quiche 
Roze koek
Stroopwafel
Tompoes
Uit de muur
Veterdrop
Wentelteefjes
Xylitol
Yogo Yogo
Zeeuws Spek

En tot slot het nieuwe, gezonde alfabietje:

Appel
Brocolli
Citroen
Druiven
Eieren
Falafel
Groen asperges
Hollandse Nieuwe
Ijsbergsla
Jonge peultjes
Kiwi
Lijnzaad
Meloen
Noten
Oude kaas
Peterselie
Quinoa
Radijsjes
Speltbrood
Tomaten
Uiensoep
Vette Vis
Water
Xereswijn
Yoghurt
Zuurkool



Geen opmerkingen:

Een reactie posten